Ocvrte perutničke, pečen krompir
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi. 3
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 2
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. 4
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
3. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir <29.12.2014>
4. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 1052 kcal |
Energijska vrednost | 4418 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 57,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 10,7 g |
Ogljikovi hidrati | 80,5 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 50,6 g |
Prehranske vlaknine | 8,2 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE PERUTNIČKE (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov in sezama)