Ocvrte perutničke po dunajsko, ocvrti žlebasti krompir
Perutnička je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. So belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Ocvrt žlebasti krompir je značilne »žlebaste« oblike, ki ga osolijo in ocvrejo v olju. Je energijsko bogata priloga, ki vsebuje kar nekaj maščob, hkrati pa zaradi tega tudi veliko količino vitamina E. 1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 2
Vsebnost vlaknin v ocvrtem krompirju je večja v primerjavi s kuhanim ali pečenim krompirjem. Vlaknine kot del neprebavljivega škroba pozitivno vplivajo na zdravje, predvsem debelega črevesa, kjer fermentirajo.
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 1443 kcal |
Energijska vrednost | 6061 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 122,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 44,3 g |
Ogljikovi hidrati | 121,8 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 52,3 g |
Prehranske vlaknine | 8,7 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE PERUTNIČKE PO DUNAJSKO (pšenica, jajca, mleko, sledi soje, oreščkov in sezama)