Ocvrte piščančje krače, pražen krompir
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k pečenki z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B.
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 844 kcal |
Energijska vrednost | 3545 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,4 g |
Ogljikovi hidrati | 61,8 g |
Sladkorji | 3,8 g |
Beljakovine | 35,7 g |
Prehranske vlaknine | 8,5 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE PIŠČANČJE KRAČE (pšenica, jajca, mlečni izdelek, oreščki, listna zelena)