Ocvrte piščančje krače, zmečkan krompir
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Preprosto narejena priloga iz kuhanega krompirja, ki ga pretlačimo in popražimo, na čebuli ali brez. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna, za tovrstno prilogo je boljši rumen krompir.
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 2
V krompirju je največ vode, skoraj 80% in ogljikovih hidratov okoli 18 %, večinoma škroba, beljakovin je le okoli 2 %, maščobe pa okoli 0,1 %. Od mineralov vsebuje največ kalija in fosforja, od vitaminov pa vitamin C, ki pa se ga s kuhanjem večino uniči. 3
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
3. http://sl.wikipedia.org/wiki/Krompir
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 842 kcal |
Energijska vrednost | 3536 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,4 g |
Ogljikovi hidrati | 61,1 g |
Sladkorji | 3,5 g |
Beljakovine | 35,7 g |
Prehranske vlaknine | 8,5 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE PIŠČANČJE KRAČE (pšenica, jajca, mlečni izdelek, zelena)