Ocvrte rakove klešče, krompirjeva solata
Rakave klešče so zmlet prehranski morski izdelek, ki poleg ribjega mesa in ostalih sestavin (drobtine, škrob, olje, sojine beljakovine in različne dodatke) vsebuje prave rakove klešče. Način priprave je cvrtje v olju. 1
Zelo priljubljena jed iz kuhanega krompirja je krompirjeva solata. Je vsestransko uporabna, ponujena kot topla ali hladna predjed oziroma priloga k ribjim, mesnim in ocvrtim jedem. 2
KOT ZANIMIVOST:
Ocvrte rakove klešče štejejo za delikateso, meso iz rakovih klešč je še posebej užitno pri jastogu in drugih rakih z večjimi škarjami. 2
Krompir je bil dolga leta hrana bogatinov, kasneje po 18. stoletju pa hrana revežev. Škoti in Irci ga niso uživali, ker ga Sveto pismo ne omenja, v Švici so ga krivili za tuberkulozo, v Angliji pa so trdili, da povečuje spolno slo. 2
1. http://trgovina.mercator.si/market/rak-klesce-pan-vici-zam250g-4770190036900
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590g |
Energijska vrednost | 569 kcal |
Energijska vrednost | 2390 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,9 g |
Ogljikovi hidrati | 31,9 g |
Sladkorji | 1,5 g |
Beljakovine | 59,9 g |
Prehranske vlaknine | 5,0 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE RAKOVE KLEŠČE (raki, mehkužci, pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama), KROMPIRJEVA SOLATA (jajca, gorčično seme)