Ocvrte rakove klešče, tatarska omaka, pomfrit
Rakove klešče so zmlet prehranski morski izdelek, ki poleg ribjega mesa in ostalih sestavin (drobtine, škrob, olje, sojine beljakovine in različne dodatke) vsebuje prave rakove klešče. Način priprave je cvrtje v olju.
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave.
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerju, kalamarom in mesu na žaru. Zraven pomfrija je običajno postrežena še tatarska omaka. Pomfri ali ocvrt krompirček je energijsko bogata priloga, ki vsebuje kar nekaj maščob, hkrati pa zaradi tega tudi veliko količino vitamina E.
KOT ZANIMIVOST:
Rakove klešče štejejo za delikateso, meso iz rakovih klešč je še posebej užitno pri jastogu in drugih rakih z večjimi škarjami.
Ime Tatarska omaka izvira iz francoščine sauce tartare, poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope.
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. Franch fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 1329 kcal |
Energijska vrednost | 5582 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 115,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 36,2 g |
Ogljikovi hidrati | 137,5 g |
Sladkorji | 9,4 g |
Beljakovine | 26,8 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
OCVRTE RAKOVE KLEŠČE (ribe, raki, soja, pšenica, jajca ), TATARSKA OMAKA (gorčično seme, pšenica, jajca)