Ocvrte sardelice s prilogo
Sardela je jedilna morska riba iz družine sledov, ki zraste do 15 cm. Sveže ulovljene v jeseni, pečene na žaru so najboljše. Ker spadajo med plave ribe, so zelo bogate z omega-3 večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki jih v naši prehrani primanjkuje. Uživanje teh maščob dokazano deluje protivnetno in varuje pred srčno-žilnimi obolenji. Tudi če jih uživamo ocvrte, delujejo koristno. S sardelicami pojemo tudi nekaj drobnih kosti, ki so pomemben vir kalcija in tako omogočamo trdnost kosti. 1
KOT ZANIMIVOST:
Sardele živijo v jatah, v Sredozemskem in Jadranskem morju, tudi v Atlantiku. Pozimi se odmakne v globoke vode, poleti pa se približa obali. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 240 g |
Energijska vrednost | 393 kcal |
Energijska vrednost | 1651 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,3 g |
Ogljikovi hidrati | 15,1 g |
Sladkorji | / g |
Beljakovine | 44,4 g |
Prehranske vlaknine | 0,7 g |
Informacije o alergenih
ribe, pšenica