Ocvrti kalamari s prilogo, tatarska omaka
Pri nas je v kuhinji najbolj pogost navadni ligenj, ki ga lovijo v Sredozemskem morju in severnem Atlantiku. Jadranski lignji so prava kulinarična specialiteta. Polnijo se malo večji lignji, brez lovk. V kulinariki je zelo pogost nadev s šunko/pršutom in sirom.
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave.
KOT ZANIMIVOST:
Kalamari so glavonožci z desetimi lovkami okoli ust. Spadajo v red mehkužcev, znotraj katerega je uvrščenih okoli 300 živečih vrst. Velikost se razlikuje od vrste. Merijo lahko od nekaj centimetrov pa tudi 18 metrov.
Ime izvira iz francoščine "sauce tartare", poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 600 g |
Energijska vrednost | 757 kcal |
Energijska vrednost | 3179 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 42,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,8 g |
Ogljikovi hidrati | 30,1 g |
Sladkorji | 1,0 g |
Beljakovine | 63,2 g |
Prehranske vlaknine | 0,0 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI KALAMARI (mehkužci, pšenica), TATARSKA OMAKA (gorčično seme, gluten, jajca)