
Ocvrti lignji, česnov krompir, dušena zelenjava
Pri nas je v kuhinji najbolj pogost navadni ligenj, ki ga lovijo v Sredozemskem morju in severnem Atlantiku. Jadranski lignji so prava kulinarična specialiteta. V kulinariki so najbolj priljubljeni na žaru in ocvrti, znani kot kalamari. Slednji so narezani na kolobarčke, pomokani in ocvrti ter postreženi s tatarsko omako. Bogati so z beljakovinami, zaradi cvrenja pa vsebujejo tudi maščobe. Od mineralov prevladuje baker, ki ima antioksidativne lastnosti. 1
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Česen se uporablja za kulinarične in medicinske namene, saj sodi med najbolj zdravilne začimbe. Ima močan vonj in pekoč okus, ki se po kuhanju spremeni v sladkast okus, zato se odlično dopolnjuje tudi s krompirjem.
Dušenje zelenjave je eden izmed najbolj zdravih načinov priprave zelenjave. Če je zelenjava dovolj sočna, se lahko duši v lastnem soku, sicer pa se ji dolije malo vode. Ko se zmehča, se ji lahko doda tudi začimbe, olje ali maslo, kis ali limonin sok. Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje). 1
KOT ZANIMIVOST:
Kalamari so glavonožci z desetimi lovkami okoli ust. Spadajo v red mehkužcev, znotraj katerega je uvrščenih okoli 300 živečih vrst. Velikost se razlikuje od vrste. Merijo lahko od nekaj centimetrov pa tudi 18 metrov. 2
Pravijo, da je neki francoski kuharski mojster ugriznil v česen in dahnil v solato, rekoč ''To bo zadostovalo''. Že stari Rimljani so dodajali česen vojakom, ker so menili, da povečuje moč, Egipčani pa so z njim hranili sužnje, ki so gradili piramide. Mitov o učinku česna je še veliko, čisto zares pa učinkovito znižuje holesterol. 1
Dušenje ohrani veliko več hranilnih snovi iz zelenjave kot kuhanje ali pečenje.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Lignji
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 780 g |
Energijska vrednost | 1039 kcal |
Energijska vrednost | 4364 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 41,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,0 g |
Ogljikovi hidrati | 84,5 g |
Sladkorji | 4,9 g |
Beljakovine | 74,2 g |
Prehranske vlaknine | 8,9 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI LIGNJI (mehkužci, pšenica, jajca, mleko)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.