Ocvrti lignji, pomfrit
Pri nas je v kuhinji najbolj pogost navadni ligenj, ki ga lovijo v Sredozemskem morju in severnem Atlantiku. Jadranski lignji so prava kulinarična specialiteta. Polnijo se malo večji lignji, brez lovk. V kulinariki je zelo pogost nadev s šunko/pršutom in sirom.
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerjih, kalamarom in mesu na žaru. Zraven pomfrija je običajno postrežena še majoneza ali ketchup.
KOT ZANIMIVOST:
Kalamari so glavonožci z desetimi lovkami okoli ust. Spadajo v red mehkužcev, znotraj katerega je uvrščenih okoli 300 živečih vrst. Velikost se razlikuje od vrste. Merijo lahko od nekaj centimetrov pa tudi 18 metrov.
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. Franch fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 640 g |
Energijska vrednost | 1453 kcal |
Energijska vrednost | 6103 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 117,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 42,6 g |
Ogljikovi hidrati | 115,8 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 73,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI LIGNJI (mehkužci, pšenica)