Ocvrti mesni sir, francoska solata
Mesni sir se lahko poimenuje izdelek iz mletega mesa klavnih živali in divjadi, mastnine ter pri jetrnem siru do 5 % jeter. Uporabijo se lahko tudi dodatne sestavine (sir, zelenjava idr.), ki morajo biti označene po vrsti in količini. Osnovne surovine so razdete (mletje, sekljanje) do največ granulacije riža, razsoljene ali nerazsoljene. Nadev se polni v kalupe (modele) ali umetne ovitke in toplotno obdela običajno s suhim postopkom. Struktura izdelka je homogena in enakomerno drobno luknjičava, aroma je blaga in ne prekriva osnovne arome mesa. 1
Francoska solata je narejena iz nakockane mešane zelenjave, krompirja, jajc in začinjene majoneze, je v bistvu različica pariške solate.2 Okusnejša je z jajci, vendar se lahko pripravi tudi brez.
KOT ZANIMIVOST:
Mesni sir je na Bavarskem cenjena delikatesa. Ime je namreč sila zavajajoče, saj mesni sir ne vsebuje sira. Bavarci pa so šli še korak dlje, saj mu sami pravijo "leberkäse", jetrni sir, čeprav v njem praviloma ni niti jetrc. Zakaj v imenu sir je verjetno posledica oblike in mehke teksturo, hkrati ga lahko odrežemo kot rezino sira. Rahlost pri mesnem siru namesto s prebitkom maščobe dosežemo z dodatkom zdrobljenega ledu, ki se v pečici stali in v mesu pusti drobne mehurčke. Pri postopku izdelave je zato največjega pomena urnost, saj se led vse do pečice nikakor ne sme odtajati.2
V francoskih kuharicah je francoska solata imenovana "salade macedoine", kar pogosto prevajajo kot "makedonska solata", vendar macedoine pomeni v francoščini "mešana zelenjava".2
1. Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 420g |
Energijska vrednost | 1214 kcal |
Energijska vrednost | 5098 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 96,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 24,6 g |
Ogljikovi hidrati | 53,8 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 37,9 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI MESNI SIR (pšenica, jajca, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama), FRANCOSKA SOLATA (jajca, gorčično seme)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.