Ocvrti piščančji file, rizi bizi
Izredno priljubljen je ocvrt piščančji file v dunajskemu paniranju iz moke, jajc in drobtin. Nato ga cvremo.
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan aldente. Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.2
KOT ZANIMIVOST:
Panada je vezivo, ki vsebuje škrob. Nam najbolj pozna panada je masa iz moke, jajca, soli in drobtin, poznamo pa še mnogo drugih panad kot so mlečna panada, krompirjeva panda, riževa panada…1
Največ ga pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410g |
Energijska vrednost | 1011 kcal |
Energijska vrednost | 4246 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 53,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,3 g |
Ogljikovi hidrati | 88,7 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 42,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI PIŠČANČJI MINI FILE (jajca, pšenica, mleko, sledi soje, oreščkov in sezama)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |