Ocvrti piščanec, zelenjavni riž
Piščanec je mladič pri kurah. Njegovo meso spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vse stranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine.
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 907 kcal |
Energijska vrednost | 3809 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,8 g |
Ogljikovi hidrati | 74,5 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 40,9 g |
Prehranske vlaknine | 4,2 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI PIŠČANEC (jajca, pšenica, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama), ZELENJAVNI RIŽ (listna zelena, sledi mleka)