Ocvrti sir, francoska solata
Ocvrti sir je na debelejše rezine narezan sir, običajno Edam ali Emmental, paniran in ocvrt na olju. Zaradi svoje hrustljave skorjice se najbolje ujema s krompirčkom in zelenjavo ter dodatkom različnih hladnih omak. 1
Francoska solata iz nakockane mešane zelenjave, krompirja, jajc in začinjene majoneze, je v bistvu različica pariške solate. Okusnejša je z jajci, vendar se lahko pripravi tudi brez. 2
KOT ZANIMIVOST:
Ocvrt sir je v kulinariki razširjen vsepovsod. V različnih državah uporabljajo različne vrste sira, tako npr. v Indiji ocvrti sir, ki mu pravijo Paneer, pripravljajo iz svežega sira ali iz mleka sesirjenega z naravno kislino, običajno z limoninim sokom. 1
V francoskih kuharicah je francoska solata imenovana salade macedoine, kar pogosto prevajajo kot "makedonska solata", vendar macedoine pomeni v francoščini "mešana zelenjava". 2
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Paneer
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 1238 kcal |
Energijska vrednost | 5200 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 82,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 30,1 g |
Ogljikovi hidrati | 69,5 g |
Sladkorji | 4,0 g |
Beljakovine | 59,8 g |
Prehranske vlaknine | 7,0 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI SIR (pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi soje, oreščkov, sezama), FRANCOSKA SOLATA (jajca, gorčično seme)