Ocvrti sir, pomfri
Ocvrti sir je na debelejše rezine narezan sir, običajno Edam ali Emmental, paniran in ocvrt na olju. Zaradi svoje hrustljave skorjice se najbolje ujema s krompirčkom in zelenjavo ter dodatkom različnih hladnih omak. 1
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerju, kalamarom in mesu na žaru. Velja za energijsko bogato prilogo, ki vsebuje kar nekaj maščob, hkrati pa zaradi tega tudi veliko količino vitamina E. 2
KOT ZANIMIVOST:
Ocvrt sir je v kulinariki razširjen vsepovsod. V različnih državah uporabljajo različne vrste sira, tako npr. v Indiji ocvrti sir, ki mu pravijo Paneer, pripravljajo iz svežega sira ali iz mleka sesirjenega z naravno kislino, običajno z limoninim sokom. 1
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime francoski krompirček ( ang. Franch fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika. 3
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Paneer
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
3. http://en.wikipedia.org/wiki/French_fries
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 390 g |
Energijska vrednost | 1522 kcal |
Energijska vrednost | 6392 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 124,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 59,0 g |
Ogljikovi hidrati | 132,9 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 59,3 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI SIR (pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi soje, oreščkov, sezama)