Ocvrti sir s prilogo, tatarska omaka
Ocvrti sir je na debelejše rezine narezan sir, običajno Edam ali Emmental, paniran in ocvrt na olju. Zaradi svoje hrustljave skorjice se najbolje ujema s krompirčkom in zelenjavo ter dodatkom različnih hladnih omak.
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave.
KOT ZANIMIVOST:
Ocvrt sir je v kulinariki razširjen vsepovsod. V različnih državah uporabljajo različne vrste sira, tako npr. v Indiji ocvrti sir, ki mu pravijo Paneer, pripravljajo iz svežega sira ali iz mleka sesirjenega z naravno kislino, običajno z limoninim sokom.
Ime izvira iz francoščine "sauce tartare", poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 350 g |
Energijska vrednost | 1133 kcal |
Energijska vrednost | 4759 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 69,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 26,6 g |
Ogljikovi hidrati | 65,0 g |
Sladkorji | 7,5 g |
Beljakovine | 53,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,5 g |
Informacije o alergenih
OCVRTI SIR (pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi soje, oreščkov, sezama), TATARSKA OMAKA (gorčično seme, pšenica, jajca)