Ocvrti sir s tatarsko omako, pomfrit
Ocvrti sir je na debelejše rezine narezan sir, običajno Edam ali Emmental, paniran in ocvrt na olju. Zaradi svoje hrustljave skorjice se najbolje ujema s krompirčkom in zelenjavo ter dodatkom različnih hladnih omak.1
Tatarska omaka je hladna bela omaka, ki se pogosto dodaja k ocvrtim jedem in jedem iz žara. Običajno je pripravljena iz majoneze, gorčice, kislih kumaric, jajc in drugih začimb. Obstaja veliko različic, saj vsak kuhar ima svoj način priprave. 1
Pomfri ali ocvrt krompirček je na rezine narezan osoljen krompir ocvrt v olju. Je priljubljena priloga k paniranemu mesu, hamburgerjih, kalamarom in mesu na žaru. Zraven pomfrija je običajno postrežena še majoneza ali ketchup. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ocvrt sir je v kulinariki razširjen vsepovsod. V različnih državah uporabljajo različne vrste sira, tako npr. v Indiji ocvrti sir, ki mu pravijo Paneer, pripravljajo iz svežega sira ali iz mleka sesirjenega z naravno kislino, običajno z limoninim sokom. 1
Ime izvira iz francoščine "sauce tartare", poimenovano po Tatarih, etnični skupini iz Sibirije in orientalske Evrope. 2
Pomfri, naj bi originalno izviral iz Belgije, čeprav si lastništvo lastijo tudi Francozi. Ime "francoski krompirček" ( ang. french fries) naj bi dobil med I. svetovno vojno, zaradi zahajanja ameriških in angleških vojakov v Belgijske restavracije, mislečih da so na francoskih tleh zaradi govorečega francoskega jezika.1
1.Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Tartar_sauce
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 1423 kcal |
Energijska vrednost | 5977 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 131,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 54,8 g |
Ogljikovi hidrati | 112,3 g |
Sladkorji | 5,3 g |
Beljakovine | 41,5 g |
Prehranske vlaknine | 8,3 g |
Informacije o alergenih
OCVRT SIR (pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi soje, oreščkov, sezama), TATARSKA OMAKA (gorčično seme, gluten, jajca)