Ocvrto piščančje bedro brez kosti, rizi bizi
Mehko sočno meso, ki vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po holesterolu.1 Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka. Kljub holesterolu pa je meso od bedra bolj bogato z nekaterimi vitamini in minerali kot pusto meso.
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan al dente. Pravi rizi bizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.2
KOT ZANIMIVOST:
Največ riža pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 1002 kcal |
Energijska vrednost | 4208 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 50,70 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,6 g |
Ogljikovi hidrati | 91,6 g |
Sladkorji | 4,00 g |
Beljakovine | 43,80 g |
Prehranske vlaknine | 4,50 g |
Informacije o alergenih
OCVRTO PIŠČANČJE BEDRO (pšenica, jajca, mleko, sledi soje, oreščkov in sezama)