Ocvrto piščančje bedro, pražen krompir
Piščančje bedro je mehko sočno meso, ki vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po holesterolu.1 Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka. Kljub holesterolu pa je meso od bedra bolj bogato z nekaterimi vitamini in minerali kot pusto meso.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.2
KOT ZANIMIVOST:
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.2
1. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 936 kcal |
Energijska vrednost | 3931 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 55,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,0 g |
Ogljikovi hidrati | 66,9 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 43,7 g |
Prehranske vlaknine | 7,6 g |
Informacije o alergenih
OCVRTO PIŠČANČJE BEDRO (pšenica, mleko, jajca, sledi soje, sledi oreščkov, sledi sezama)