Ocvrto piščančje bedro, zmečkan krompir
Mehko sočno meso, ki vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po holesterolu. Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka. Kljub holesterolu pa je meso od bedra bolj bogato z nekaterimi vitamini in minerali kot pusto meso.
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%, vsebuje pa tudi nekaj beljakovin in vlaknin. Bogat je tudi z mineralom kalijem, ki skrbi za ravnotežje z natrijem (sol). 1
KOT ZANIMIVOST:
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 480 kcal |
Energijska vrednost | 3923 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 55,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 9,0 g |
Ogljikovi hidrati | 66,2 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 43,7 g |
Prehranske vlaknine | 7,9 g |
Informacije o alergenih
OCVRTO PIŠČANČJE BEDRO (pšenica, mleko, jajca, sledi soje, sledi oreščkov in sezama)