
Orada na žaru, krompir z blitvo

Orada je jedilna morska riba iz družine šparov, ki živi v Sredozemskem morju in Atlantiku. Po celem telesu ima zlate proge. Najboljša je pečena na žaru ali kuhana z maslom.
Olupljen kuhan krompir z blitvo. Blitva velja za zelo zdravo zelenjavo, podobna špinači, le da ima večje liste. Največkrat se v kuhinji uporablja dušena v kombinaciji s krompirjem za prilogo k ribi. Posebno popularna je v Sredozemlju. Ljudje, ki so nagnjeni k tvorbi oksalatnih ledvičnih kamnov naj bodo previdni pri uživanju blitve, enako velja pri putiki, saj blitva vsebuje veliko oksalne kisline.
KOT ZANIMIVOST:
Grki pravijo, da ženska ne sme jesti rib na svoj poročni dan, ker bo sicer potem skakala od moškega do moškega kot ujeta riba v čolnu.
Blitva velja za eno izmed najbogatejših zelenjav, izredno bogatih z vitaminom K. Vitamin K je pomemben za srce in ožilje, nujen je tudi za strjevanje krvi.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 570 g |
Energijska vrednost | 461 kcal |
Energijska vrednost | 1936 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,7 g |
Ogljikovi hidrati | 30,7 g |
Sladkorji | 2,3 g |
Beljakovine | 44,5 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
ORADA NA ŽARU (ribe)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.