Ocvrti ribji file, krompirjeva solata
Evropski oslič je bela riba, ki živi v evropskih hladnih do zmerno toplih morjih. Zraste lahko tudi do velikosti 1 metra. Meso se pripravlja na različne načine. Po navadi v obliki naravnih filejev ali paniranih po dunajsko in pariško.
Zelo priljubljena jed iz kuhanega krompirja je krompirjeva solata. Je vsestransko uporabna, ponujena kot topla ali hladan predjed oziroma priloga k ribjim, mesnim in ocvrtim jedem.
KOT ZANIMIVOST:
Poleg evropskega osliča obstajajo tudi druge vrste osliča, kot npr. Kapski oslič iz morja južne Afrike, Srebrni oslič iz morja severne Amerike in Pacifiški oslič, ki živi ob tihomorski obali Amerike.
Krompir je bil dolga leta hrana bogatinov, kasneje po 18. stoletju pa hrana revežev. Škoti in Irci ga niso uživali, ker ga Sveto pismo ne omenja, v Švici so ga krivili za tuberkulozo, v Angliji pa so trdili, da povečuje spolno slo.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 749 kcal |
Energijska vrednost | 3146 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 38,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,2 g |
Ogljikovi hidrati | 61,9 g |
Sladkorji | 4 g |
Beljakovine | 38,5 g |
Prehranske vlaknine | 6,1 g |
Informacije o alergenih
OSLIČ FILE PO DUNAJSKO (ribe, jajca, pšenica, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama), KROMPIRJEVA SOLATA (gorčično seme)