Paprikaš s svinjskim mesom, zdrobova rezina
Paprikaš je skupno ime za številne različice raguja iz perutnine, svinjine, teletine, jagnjetine ali/in rib, včasih tudi iz krompirja, gob ali/in zelenjave madžarskega izvora. Poleg osnovne sestavine sta za paprikaše najbolj značilni glavni sestavini čebula in (pekoča) mleta rdeča paprika. 1
Pšenični zdrob je stranski izdelek pri mletju pšenice, prehodna oblika med zrnom in moko. Zdrobove rezine so lahko prebavljiva priloga, ki se še posebej poda k zrezkom v omaki. 3
KOT ZANIMIVOST:
Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, posamezni viri pa svetujejo uporabo le tiste paprike, ki ni starejša od 6 mesecev. 2
Manj časa ko mine med drobljenjem in pripravo, bolj polnega okusa in hranilna je jed iz zdroba. Podobno kot moka tudi zdrob med hranjenjem postopno oksidira ter izgublja hranilno moč. 3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=991
3. http://www.delo.si/clanek/74571
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 656 kcal |
Energijska vrednost | 2755 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,8 g |
Ogljikovi hidrati | 66,9 g |
Sladkorji | 8,9 g |
Beljakovine | 37,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,7 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI PAPRIKAŠ (pšenica, mlečni izdelek in sledi zelene), ZDROBOVA REZINA (pšenica, jajca, mlečni izdelek)