Pastirski lonec z ribano ajdovo kašo – notranjska animacija
Gre za jed, podobno golažu, ki so jo po originalnem receptu kuhali v kotlih. Vsebuje slanino, na kocke narezano govedino, klobaso in različno zelenjavo. Jed pripravimo tako, da na segreti maščobi pripravimo slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in vse skupaj prepražimo toliko časa, da čebula porumeni. Nato dodamo govedino in vse skupaj podušimo. Na koncu dodamo še narezano klobaso in začimbe, ter zalijemo z juho. Po 50 minutnem kuhanju, dodamo na kocke narezano korenje in čez nekaj časa še kuhan fižol. Kot prilogo lahko ponudimo ribano ajdovo kašo, ki jo pripravimo tako, da ajdovo in pšenično moko, jajca ter skuto zmešamo v kompakten, trd hlebček. Testo mora pred ribanje počivati 1 uro. Ob dodatku ribane kaše pustimo jed, da počasi vre deset minut. Nazadnje dodamo še dobro razmešano kislo smetano, pred serviranjem pa dodamo še drobno sesekljan, svež peteršilj. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ajda je rastlina, ki jo mnogi priporočajo za boljši krvni obtok, spada pa tudi med najbolj hranila živila. Ker ne spada med žita, ne vsebuje glutena in je zato primerna za ljudi, ki glutena ne smejo uživati. Njen vonj privablja tudi čebele – iz njenega prahu naredijio poseben med, ki je močnega okusa in temne barve. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://www.bodieko.si/ajda
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 425 kcal |
Energijska vrednost | 1785 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,3 g |
Ogljikovi hidrati | 19,9 g |
Sladkorji | 3,0 g |
Beljakovine | 34,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,5 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek in sledi glutena, jajc, mleka, zelene in gorčičnega semena