
Pečen kunec s paradižnikom, njoki
Kunčje meso je bledo, na videz podobno piščančjemu mesu in sodi med najkakovostnejše vrste mesa. Uživanje kunčevine se priporoča v dietni prehrani, pri boleznih srca in ožilja, predvsem pri starejših, nosečnicah, otrocih in športnikih. To meso je zaradi manjše vsebnosti maščob, holesterola in purinskih snovi primerno za ljudi nagnjeni k aterosklerozi ali urikozi. Ker meso kuncev vsebuje manj vezivnega tkiva, vsebuje več esencialnih aminokislin kot druge vrste mesa. Za prehrano so najboljši kunci stari do enega leta, s težo med 1,2 in 1,4 kg.
Pečen kunec s paradižnikom pripravimo tako, da kunčje meso solimo, popramo, dodamo sesekljano čebulo, česen, oljčno olje, limonin sok in vino, ter mariniramo vsaj 1 uro. Nato meso popečemo ter prelijemo s paradižnikom in peko končamo v pečici.
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
Zajčevina je bila včasih precej bolj priljubljena kot danes. Ker je bil zajec simbol plodnosti, še posebej med germani, so ga pogosto jedli za Veliko noč. 1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 678 kcal |
Energijska vrednost | 2848 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,1 g |
Ogljikovi hidrati | 77,5 g |
Sladkorji | 8,1 g |
Beljakovine | 47,9 g |
Prehranske vlaknine | 5,4 g |
Informacije o alergenih
PEČEN KUNEC S PARADIŽNIKOM (sledi zelene), NJOKI (pšenica, jajca, sledi oreščkov)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.