Pečen kunec s paradižnikom, široki rezanci
Pečen kunec s paradižnikom pripravimo tako, da kunčje meso solimo, popramo, dodamo sesekljano čebulo, česen, oljčno olje, limonin sok in vino, ter mariniramo vsaj 1 uro. Nato meso popečemo ter prelijemo s paradižnikom in peko končamo v pečici. Kunčje meso ima malo kalorij, le 147 kcal/100g, kar 21,8 g beljakovin in le 6 g maščob, vsebuje pa tudi precej kalcija, železa, niacina in vitaminov B. 1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. 1
KOT ZANIMIVOST:
Zajčevina je bila včasih precej bolj priljubljena kot danes. Ker je bil zajec simbol plodnosti, še posebej med germani, so ga pogosto jedli za Veliko noč. 1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 638 kcal |
Energijska vrednost | 2680 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,7 g |
Ogljikovi hidrati | 67,5 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 50,3 g |
Prehranske vlaknine | 3,6 g |
Informacije o alergenih
PEČEN KUNEC S PARADIŽNIKOM (sledi zelene), ŠIROKI REZANCI (pšenica, jajca)