Pečen mesni sir, džuveč riž
Kot mesni sir se lahko poimenuje izdelek iz razdetega mesa klavnih živali in divjadi, mastnine ter pri jetrnem siru do 5 % jeter. Uporabijo se lahko tudi dodatne sestavine (sir, zelenjava idr.), ki morajo biti označene po vrsti in količini. Osnovne surovine so razdete (mletje, sekljanje) do največ granulacije riža, razsoljene ali nerazsoljene. Nadev se polni v kalupe (modele) ali umetne ovitke in toplotno obdela običajno s suhim postopkom. Struktura izdelka je homogena in enakomerno drobno luknjičava, aroma je blaga in ne prekriva osnovne arome mesa.1
Džuveč riž je bel riž z džuveč omako brez mesa. Omaka originalno vsebuje poleg zelenjave tudi meso, izvira pa iz Turčije. Zelenjavni džuveč je sestavljen iz prepražene in dušene čebule, paprike, paradižnika, jajčevca in peteršilja, ki ga zmešajo z belim rižem.2
KOT ZANIMIVOST:
Mesni sir je na Bavarskem cenjena delikatesa. Ime je namreč sila zavajajoče, saj mesni sir ne vsebuje sira. Bavarci pa so šli še korak dlje, saj mu sami pravijo "leberkäse", jetrni sir, čeprav v njem praviloma ni niti jetrc. Zakaj v imenu sir je verjetno posledica oblike in mehke teksturo, hkrati ga lahko odrežemo kot rezino sira. Rahlost pri mesnem siru namesto s prebitkom maščobe dosežemo z dodatkom zdrobljenega ledu, ki se v pečici stali in v mesu pusti drobne mehurčke. Pri postopku izdelave je zato največjega pomena urnost, saj se led vse do pečice nikakor ne sme odtajati.2
Džuveč kot orientalska jed se v srbohrvaščini imenuje "đuveč", turško pa "güvec".2
1. Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 330 g |
Energijska vrednost | 603 kcal |
Energijska vrednost | 2533 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 51,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,8 g |
Ogljikovi hidrati | 11,1 g |
Sladkorji | 5,8 g |
Beljakovine | 25,0 g |
Prehranske vlaknine | 4,1 g |
Informacije o alergenih
/