Pečen odojek, krompirjeva solata z bučnim oljem
Odojki so mladi prašički, ki tehtajo še do 30 kg.1 Njihovo meso je mehko, sočno in okusnejše od odrasle svinje. Značilno se peče ali vrti na ražnju. Tako meso je tudi lažje prebavljivo, saj vsebuje manj grobih vlaken in vezivnih tkiv.
Zelo priljubljena jed iz kuhanega krompirja je krompirjeva solata. Zabeljena z bučnim oljem prispeva k uravnoteženem razmerju maščobnega deleža našega jedilnika. Maščobe so nenasičene sestave, vendar je bučno olje zdravju prijazno zaradi snovi, ki jih vsebuje – najbolj pomembni fitosteroli in vitamin E.
KOT ZANIMIVOST:
Odojka močno cenijo že od srednjega veka. Posebna španska poslastica je še danes odojkova pečena koža z uhlji. Razrežejo jo na trakove in ocvrejo.1
Bučnem olju lahko rečemo tudi »studenec mladosti«, zaradi snovi ki jih vsebuje ter njihovim delovanjem na kožo.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 540 kcal |
Energijska vrednost | 2268 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,2 g |
Ogljikovi hidrati | 37,8 g |
Sladkorji | 5,0 g |
Beljakovine | 41,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,6 g |
Informacije o alergenih
KROMPIRJEVA SOLATA Z BUČNIM OLJEM (gorčično seme)