Pečen odojek, žar obloga, lepinja
Odojki so mladi prašički, ki tehtajo še do 30 kg. Njihovo meso je mehko, sočno in okusnejše od odrasle svinje. Značilno se peče ali vrti na ražnju. Tako meso je tudi lažje prebavljivo, saj vsebuje manj grobih vlaken in vezivnih tkiv. 1
Žar priloga je priloga k jedem pečenim na žaru. Sestavljena iz sveže bele čebule, paradižnika in ajvarja. Zraven jedi na žaru se vedno jé svežo ali pečeno zelenjavo (paradižnik, paprika, jajčevec, bučke itd.), lahko je pečena na rešetkah ali na gladki površini nad žerjavico. Žari pa so lahko tudi električni, kontaktni in zidani.
Lepinja je belo pekovsko pecivo, ki ga lahko enostavno pripravimo tudi doma: zamesimo vlažno testo iz moke, kvasa, malce olja in mlačne vode. Pustimo vzhajati in hlebčke sploščimo na pekaču.
KOT ZANIMIVOST:
Odojka močno cenijo že od srednjega veka. Posebna španska poslastica je še danes odojkova pečena koža z uhlji. Razrežejo jo na trakove in ocvrejo. 1
Žar je prišel v Evropo iz Amerike. Pri pečenju na zelo visokih temperaturah (do 350°C) se živilo na žaru tudi preveč opeče, zato je zažgane dele bolje odrezati in zavreči, ker vsebujejo rakotvorne snovi. Zraven mesa na žaru spada zdrava priloga z zelenjavo in zelišči, ki vsebujejo veliko zaščitnih snovi in antioksidantov, ki nevtralizirajo škodljive snovi iz zapečenega mesa. 1
Po drugem imenu tudi "somun" (pecivo), izhaja iz Balkana, kjer predstavlja tradicionalno jed, še boljša je skupaj s pleskavico ali čevapčičem. Na Bližnjem vzhodu so ji dodali kebab. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://bs.wikipedia.org/wiki/Somun_%28pecivo%29
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 400 g |
Energijska vrednost | 758 kcal |
Energijska vrednost | 3184 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,2 g |
Ogljikovi hidrati | 101,7 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 49,7 g |
Prehranske vlaknine | 7,2 g |
Informacije o alergenih
LEPINJA ( pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov in sezama)