Pečen ribji file iz pečice s prilogo
Ribji file so vzdolžne polovice rib, odluščene od hrbtenice in očiščene od kosti. Ribje meso vsebuje kvalitetne beljakovine in zdrave vrste maščob (omega 3), ki zmanjšujejo možnost za pojav krvnih strdkov in poapnenja žil.
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer prednjači Japonska, kjer so začeli jesti rdeče meso šele s prihodom tujcev. Japonec poje v povprečju 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 680 g |
Energijska vrednost | 1020 kcal |
Energijska vrednost | 4284 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 52,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,4 g |
Ogljikovi hidrati | 76,0 g |
Sladkorji | 16,1 g |
Beljakovine | 51,5 g |
Prehranske vlaknine | 13,8 g |
Informacije o alergenih
ribe