Pečen piščančji file s šampinjoni v omaki, špinačni rezanci
Pusti piščančji zrezki z dodatkom omak, kot je npr. gobova omaka, postanejo sočnejši in polnejšega okusa. Pridobijo pa tudi na energijski vrednosti. Gobe vsebujejo veliko beljakovin ter polisaharide, ki pomagajo krepiti imunski sistem, ki nas varuje pred prihajajočimi prehladi. Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa. Piščančji file sodi med lažje prebavljive vrste mesa, je mehko in pusto – vsebuje zelo malo maščob, zato je primerno tudi za dietno prehrano.1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. Barvni so za videz bolj privlačni, po hranilni vrednosti pa se ne razlikujejo od navadnih, razen če jih naredimo sami s svežo zelenjavo.
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 616 kcal |
Energijska vrednost | 2587 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,5 g |
Ogljikovi hidrati | 60,7 g |
Sladkorji | 4,3 g |
Beljakovine | 67,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,9 g |
Informacije o alergenih
GOBOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja), ŠPINAČNI REZANCI (pšenica, jajca)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |