Pečen piščančji file, vrtnarska omaka, testenine svedri
Piščančji file je pusto belo meso, saj vsebuje malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Sodi med lažje prebavljive vrste mesa, saj je mehko in pusto z zelo malo maščob.
Z izrazom »po vrtnarsko« ali »vrtnarski« opisujemo jedi z zelenjavo (npr. piščanca, razne zrezke,…).
Svedri so testenine spiralaste oblike, ki se uporabljajo kot priloga ali glavna jed. Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami.
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive. 2
V pravem pomenu besede je vrtnarska omaka topla omaka za k mehko kuhanim in poširanim jajcem, poširanemu piščancu. Zanjo zmešajo v razmerju 1:2 zeleno masleno in holandsko omako ter precedijo. 1
Verjetno nima noben narod toliko testenin kot Italijani. Na splošno jim pravijo pasta, kar dobesedno pomeni 'testo'. S tem izrazom zajamejo vse testenine. Testenine je vedno treba kuhati v velikem loncu (na 10 dag testenin je potreben 1 l vode). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 1816 kcal |
Energijska vrednost | 7627 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 123,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 45,5 g |
Ogljikovi hidrati | 50,2 g |
Sladkorji | 4,0 g |
Beljakovine | 60,4 g |
Prehranske vlaknine | 9,3 g |
Informacije o alergenih
VRTNARSKA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene), TESTENINE SVEDRI (pšenica, jajca)