Pečen piščanec 1/2, pražen krompir
Njegovo meso spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.1
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 717 kcal |
Energijska vrednost | 3011 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 36,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,5 g |
Ogljikovi hidrati | 44,4 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 52,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |