Pečen piščanec, ajdova kaša z zelenjavo
Piščančje meso spada med kuretino. Piščanec pohanec je ob zakolu star okoli 6 tednov in težak 30-50 dag, večji piščanci pa tehtajo 1-2 kg. Izredno priljubljen je ocvrt piščanec v dunajskem paniranju. Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B.1
Ajdova kaša z zelenjavo poskrbi za pravo obilico antioksidantov, vitaminov in mineralov ter vlaknin. Je zelo zdrava, saj poleg različnih vitaminov in mineralov, vsebuje antioksidant rutin, ki krepi ožilje in uravnava krvni pritisk. Vsebuje tudi nekaj zdravih maščob.
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Včasih je bila ajda v Sloveniji pomembno živilo, verjetno pa je doma iz Rusije, kjer je ajdova kaša še vedno eno od osnovnih živil stepnih ljudstev1. Premalokrat posežemo po prehrani naših dedkov in babic, zato je ajdova kaša z gobami prijetna sprememba na dnevnem jedilniku.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550 g |
Energijska vrednost | 895 kcal |
Energijska vrednost | 3759 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,3 g |
Ogljikovi hidrati | 67,9 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 103,3 g |
Prehranske vlaknine | 9,1 g |
Informacije o alergenih
AJDOVA KAŠA Z ZELENJAVO (sledi pšenice, zelene)