Pečen svinjski vrat, kmečko zelje, krompir z ocvirki
Svinjski vrat je grobovlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen, zato je primeren za pripravo pečenk in za pečenje na žaru. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa.
Kmečko zelje je pripravljeno na tradicionalen slovenski način. Sveže kislo zelje se skuha in nato poduši na ocvirkih ali svinjski masti. Tako pripravljeno živilo se odlično poda s krompirjem in klobasami.
Ocvirki so ocvrti koščki, ki ostanejo po več ur topljenja sala za mast. Koščke sala, ki ostanejo na dnu rahlo odcedijo in natlačijo v kozarce, tako da je med njimi plast maščobe. Ocvirki se zelo veliko uporabljajo za zabelo – krompirja, žgancev, zelja, repe,… Ocvirki imajo visoko energijsko vrednost, večino iz nasičenih maščob, ki jih v zdravi prehrani uživamo zmerno. Kljub temu so ocvirki del kmečke pojedine s pečenico, krompirjem in zeljem, ki je v zimskem času specialiteta.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo.
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zardi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem.
Pri nas največkrat jemo svinjske ocvirke, Francozi radi jejo ocvirke iz gosjega sala, posebnost pa so angleški ocvirki iz svinjske kože (''cracklings''). Naša posebnost so ocvirki iz Goriškega, kjer salo narežejo na 2-5 cm, velike in 2 cm debele trakove.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 680 g |
Energijska vrednost | 1138 kcal |
Energijska vrednost | 4779 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 67,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 23,12 g |
Ogljikovi hidrati | 69,4 g |
Sladkorji | 4,4 g |
Beljakovine | 62,42 g |
Prehranske vlaknine | 12,6 g |
Informacije o alergenih
KMEČKO ZELJE (pšenica, listna zelena, gorčično seme)