Pečen svinjski vrat, naravna omaka, pražen krompir
Svinjski vrat je grobo vlaknasto meso brez loja, meso ima več vezivnega tkiva. Je izredno sočen, zato je primeren za pripravo pečenk in za pečenje na žaru. Meso svinjine ima veliko vsebnost železa in cinka. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 2
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo. 2
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 2
1. http://www.kz-krka.si/kosi-mesa-in-uporaba.html
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 610 g |
Energijska vrednost | 700 kcal |
Energijska vrednost | 2940 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 49,1 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 55,3 g |
Prehranske vlaknine | 6,6 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka, sledi zelene)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.