
Pečena dimljena svinjska rebra BBQ, mlad krompir iz pečice
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom. Dimljenje, postopek kjer se meso izpostavi lesnemu dimu, rebrom da poseben okus in vonj, kar naredi rebra še bolj okusna. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence domače hrane. 1
Mlad krompir je krompir zgodnje sorte. Največ hranilnih snovi vsebuje krompir tik pod kožo, zato mlad krompir, pečen s kožo, vsebuje več snovi kot olupljen. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. 1
KOT ZANIMIVOST:
Dimljenje, poleg posebnega okusa in vonja, meso tudi zaščiti pred razvojem bakterij in plesni. Obstaja več vrst dimljenja, hladno, vroče domače in tekoče. Slednje preizkušajo na Japonskem, kjer meso namakajo v lesni kislini. 1
Krompir se ne hrani v hladilnik, saj postane na mrazu sladkast, zato ga hranimo pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob). 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 751 kcal |
Energijska vrednost | 3154 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,5 g |
Ogljikovi hidrati | 70,8 g |
Sladkorji | 10,5 g |
Beljakovine | 44,5 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
PEČENA DIMLJENA SVINJSKA REBRA BBQ (sledi zelene in arašidov)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.