Pečena piščančja krila BBQ 1/2 kg, pekarski krompir
Piščančje krilo ali perutnička BBQ je kos mesa, ki ga pri piščancih prodajajo posebej, namenjen za pečenje na žaru. Mesa je pri eni perutnički malo, postrežena porcija je več kosov peruti. Meso je mehko in sočno, vendar vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo okoli 2/3 dnevnih potreb po holesterolu. Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka.
Je srbska jed, ki jo pripravljajo predvsem pozimi. Olupljen krompir, narezan na tanke rezine, pomešan z vegeto, sladko papriko, moko, čebulo in oljem. Vse skupaj se naloži v z maščobo namazan pekač ter speče v pečici. Pekarski krompir je slastna hrustljava priloga k mesu. 1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim piščančjim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B. 1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 790 g |
Energijska vrednost | 1238 kcal |
Energijska vrednost | 5200 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 60,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 14,5 g |
Ogljikovi hidrati | 57,5 g |
Sladkorji | 9,4 g |
Beljakovine | 83,1 g |
Prehranske vlaknine | 8,4 g |
Informacije o alergenih
/