Pečena piščančja prsa v naravni omaki, zelenjavni riž
Piščančja prsa so je pusto belo meso, ki vsebujejo malo nasičenih maščob in je vir vitaminov B, fosforja, kalcija in železa.1 Sodijo med lažje prebavljive vrste mesa, saj so mehka in pusta z zelo malo maščob.
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Kokoš je ptič, ki izvira iz različnih vrst divjih kokoši indijanskega porekla. Domačo kokoš, danes gojijo za različne namene; za meso, jajca, perje ter športne, verske in okrasne motive. 2
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://it.wikipedia.org/wiki/Gallus_gallus_domesticus
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 588 kcal |
Energijska vrednost | 2470 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,6 g |
Ogljikovi hidrati | 59,6 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 62,1 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi mleka, jajc in zelene), ZELENJAVNI RIŽ (zelena, sledi mleka)