Pečena svinjska krača, kislo zelje, kmečki krompir
Krača je spodnji del prednje ali zadnje živalske noge, sestavljen iz mesa okoli kosti golenice od kolena navzdol, brez parkljev.
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zardi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem.
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Iz krompirja se lahko pripravljajo različne jedi tako priloge kot glavne samostojne jedi. Kmečki krompir je idealna priloga, ki sede k močnim mesnim jedem.
KOT ZANIMIVOST:
Vsako leto je prvo nedeljo v februarju pri sv. Joštu pod Lisco prireditev licitacija krač in salam.
Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Če je zelje preveč kislo se ga lahko spere z vodo. Kuha se ga v zelo malo vode ali duši, samega ali z raznimi dodatki (začimbe, čebula, krompir, moka,…). Ohranjeni so zapisi, da so s kislim zeljem hranili delavce, ki so gradili Kitajski zid. Z njim so zdravili tudi skorbut, saj vsebuje veliko vitamina C.
V krompirju je največ vode, skoraj 80% in ogljikovih hidratov, okoli 18 %, večinoma škroba. Beljakovin je le okoli 2 %, maščobe pa okoli 0,1 %. Od mineralov vsebuje največ kalija in fosforja, od vitaminov pa vitamin C.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 930 g |
Energijska vrednost | 1327 kcal |
Energijska vrednost | 5646 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 85,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 33,5 g |
Ogljikovi hidrati | 69,4 g |
Sladkorji | 4,4 g |
Beljakovine | 68,5 g |
Prehranske vlaknine | 12,6 g |
Informacije o alergenih
KISLO ZELJE (pšenica, zelena, gorčično seme)