Prekajena svinjska rebra, kislo zelje, ajdovi žganci
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom. Dimljenje, postopek kjer se meso izpostavi lesnemu dimu, rebrom da poseben okus in vonj, kar naredi rebra še bolj okusna. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence domače hrane.
Kislo zelje je s kisanjem konzervirano belo zelje. Kisanje je proces, med katerim se živilo skisa in spremeni svoje lastnosti – skoraj vedno gre za fermentacijo. Zardi dodane soli se iz zelja izloča sok, ki začne vreti. Ko prevre, nastane mlečna kislina, ki zaščiti zelje pred kvarjenjem.
Žganci so slovenska ljudska jed v obliki večjih in manjših grudic iz moke ali zdroba, kuhanega v vodi; ajda pa je simbol Prekmurja. Po slovenski deželi se način priprave žgancev razlikuje, ajdovi žganci so najboljša priloga k obaram, ragujem, kislemu zelju in repi.
KOT ZANIMIVOST:
Dimljenje, poleg posebnega okusa in vonja, meso tudi zaščiti pred razvojem bakterij in plesni. Obstaja več vrst dimljenja, hladno, vroče domače in tekoče. Slednje preizkušajo na Japonskem, kjer meso namakajo v lesni kislini.
Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo. Če je zelje preveč kislo se ga lahko spere z vodo. Kuha se ga v zelo malo vode ali duši, samega ali z raznimi dodatki (začimbe, čebula, krompir, moka,…). Ohranjeni so zapisi, da so s kislim zeljem hranili delavce, ki so gradili Kitajski zid. Z njim so zdravili tudi skorbut, saj vsebuje veliko vitamina C.
Žgance uživamo lahko na različne načine - z mlekom ali s smetano, dodanim medom, mastjo, ocvirki ali zaseko. Tradicionalno pa se žganci v družini jedo iz ene lončene sklede ter z lesenimi kuhalnicami.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 667 kcal |
Energijska vrednost | 2801 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 29,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,5 g |
Ogljikovi hidrati | 46,8 g |
Sladkorji | 5,6 g |
Beljakovine | 51,3 g |
Prehranske vlaknine | 8,4 g |
Informacije o alergenih
KISLO ZELJE (pšenica), AJDOVI ŽGANCI (sledi pšenice)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.