
Pečena svinjska rebra, krompir iz pečice
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom. Sodijo med mastne, a zato tudi sočne vrste mesa. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence ''domače'' hrane. Nekaj masti lahko preventivno odstranimo in tako zmanjšamo kalorično vrednost jedi. 1
Največ hranilnih snovi vsebuje krompir tik pod kožo. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. 3
KOT ZANIMIVOST:
Maščobna sestava reber je odvisna od načina vzreje in krme prašiča. Povprečno vsebujejo polovico nasičenih in polovico enkrat nenasičenih maščobnih kislin. 2
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob). 3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.cenim.se/zivila.php
3. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 671 kcal |
Energijska vrednost | 2818 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 60,5 g |
Sladkorji | 6,1 g |
Beljakovine | 48,2 g |
Prehranske vlaknine | 9,0 g |
Informacije o alergenih
/
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.