Pečena svinjska rebra, naravna omaka, mlinci
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom. Sodijo med mastne, a zato tudi sočne vrste mesa. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence ''domače'' hrane. Nekaj masti lahko preventivno odstranimo in tako zmanjšamo kalorično vrednost jedi. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Mlinci so tenko razvaljano nekvašeno testo iz moke, vode in soli, spečeno v pečici. Nato se mlince nalomi in popari s kropom. 1
KOT ZANIMIVOST:
Maščobna sestava reber je odvisna od načina vzreje in krme prašiča. Povprečno vsebujejo polovico nasičenih in polovico enkrat nenasičenih maščobnih kislin. 2
Med mlince štejejo chapati, fladenbrot, flatbread, indžero, lepinjo, pito in mehiške tortilje. Mlinci so najstarejša in najbolj na tradicijo vezana oblika kruha.1 Najpogosteje jih jemo v jesenskem času, saj so značilna priloga v Martinovem kosilu, ko se mošt spremeni v vino.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.cenim.se/zivila.php
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 948 kcal |
Energijska vrednost | 3982 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 37,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 94,9 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 57,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,6 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene), MLINCI (pšenica, sledi jajc, mleka, soje, oreščkov in sezama)