Pečena svinjska rebra, naravna omaka, pražen krompir
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom. Sodijo med mastne, a zato tudi sočne vrste mesa. Taka jed, postrežena s prilogo, je krepek zimski obrok za navdušence ''domače'' hrane. Nekaj masti lahko preventivno odstranimo in tako zmanjšamo kalorično vrednost jedi. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.1
KOT ZANIMIVOST:
Maščobna sestava reber je odvisna od načina vzreje in krme prašiča. Povprečno vsebujejo polovico nasičenih in polovico enkrat nenasičenih maščobnih kislin. 2
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.cenim.se/zivila.php
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 650 g |
Energijska vrednost | 762 kcal |
Energijska vrednost | 3200 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,1 g |
Ogljikovi hidrati | 65,6 g |
Sladkorji | 6,1 g |
Beljakovine | 52,5 g |
Prehranske vlaknine | 8,9 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.