Pečena svinjska rebra po mehiško, mlad krompir iz pečice
Rebra so meso s kostmi nad trebušnim delom1. Sodijo med mastne, a zato tudi sočne vrste mesa. Rebra so pred peko marinirana z mehiškim dodatkom, začimbami, česnom ter pikantno zelenjavnim prelivom.
Mlad krompir je krompir zgodnje sorte. Največ hranilnih snovi vsebuje krompir tik pod kožo, zato mlad krompir, pečen s kožo, vsebuje več snovi kot olupljen. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk.2
KOT ZANIMIVOST:
Mehiška kulinarika velja za malo bolj pikantno, jedi pa so dobro začinjene.
Krompir se ne hrani v hladilniku, ker postane na mrazu sladkast, pač pa pri zmerni temperaturi, na suhem in v temi. Ko začne krompir kaliti, je slabši, ker se je del škroba v njem spremenil v dekstrin (razgrajen škrob).2
1Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2 http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 751 kcal |
Energijska vrednost | 3154 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 32,80 g |
Nasičene maščobne kisline | 17,5 g |
Ogljikovi hidrati | 70,8 g |
Sladkorji | 10,50 g |
Beljakovine | 44,50 g |
Prehranske vlaknine | 9,20 g |
Informacije o alergenih
PEČENA SVINJSKA REBRA PO MEHIŠKO (sledi zelene, sledi arašidov)