
Pečene perutničke, bbq omaka, mehiški riž
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Žar omaka (BBQ) je vsestransko uporabna. Lahko jo ponudimo k pečenemu mesu ali uporabimo za mariniranje mesa. Odlična pa je tudi kot priloga k hamburgerju ali pečenim perutničkam. Pripravimo jo tako, da zmešamo kečap, vodo, rjav sladkor, jabolčni kis, Worcestshire omako ter čili, čebulo in poper v prahu.
Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga.1 Dodatek rdeče paprike, koruze, čebule peteršilja in salsa rdeče omake spominja na mehiški riž.
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 2
Omake za žar pogosto določajo in zaokrožijo okus našega pečenega mesa. Razredčeno omako lahko uporabimo za vlaženje mesa med peko, nerazredčene sladke omake pa kot glazuro ali kot prilogo k pečenemu mesu. Omake uporabljamo na različnih stopnjah peke: med peko – omake za vlaženje mesa, pred koncem peke – omake za glazure, po peki – omake za žar kot prilogo k mesu. 3
Mehičani obožujejo koruzo. Označujejo se celo za "hombres de maiz" (ljudi iz koruze), ker naj bi jih po starodavni legendi bogovi izdelali iz koruze. 3,4
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:589-90.
4. http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2011/11/mehiska_kuhinja_spela_mihelac.aspx
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 703 kcal |
Energijska vrednost | 2953 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,9 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,7 g |
Ogljikovi hidrati | 57,6 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 37,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,3 g |
Informacije o alergenih
PEČENE PERUTNIČKE (pšenica, mleko, soja, zelena), BBQ OMAKA (sledi zelene), MEHIŠKI RIŽ (zelena, sledi mleka)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.