
Pečene perutničke, pražen krompir
Kračka je spodnji del piščančje noge, sestavljen iz kosti, mesa, kože in zelo tenke plasti maščobe. Je bolj sočen kot prsni del piščančjega mesa. Perutničke so belo meso. So iz treh delov, v katerih je glede na količino mesa precej kosti, zato jih je nujno obirati. Ker so majhne, so hitro pečene. 1
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 2
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa, niacina in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednji ima manj maščob, a tudi manj železa in vitaminov B. 3
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 2
1. http://marmelina.si/kuhalnica/zivila/kosi-piscancjega-mesa
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
3. http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/716/2
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 691 kcal |
Energijska vrednost | 2902 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 40,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,4 g |
Ogljikovi hidrati | 44,4 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 38,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
/
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.