Pečene perutničke, zelenjavni riž
Piščančje krilo ali perutnička je kos mesa, ki ga pri piščancih prodajajo posebej, namenjen za pečenje na žaru. Mesa je pri eni perutnički malo, postrežena porcija je več kosov peruti. Meso je mehko in sočno, vendar vsebuje več maščob kot piščančji file in je temnejše barve. Z eno porcijo pokrijemo okoli 2/3 dnevnih potreb po holesterolu. Največ ga je v koži, ki pa jo lahko odstranimo in s tem tudi zmanjšamo kalorično vrednost obroka.
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Piščančje meso je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B. Nekaj razlike je med temnim in belim piščančjim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 653 kcal |
Energijska vrednost | 2743 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 0,3 g |
Ogljikovi hidrati | 54,9 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 36,4 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
ZELENJAVNI RIŽ (zelena in sledi mleka)