Pečeni rezanci po tajsko
Tajski rezanci, katerih pravo ime je pad thai, oziroma phad thai, so tipična jed, ki je sestavljena iz treh delov: proteinov (sojin tofu s piščancem, lignji ali raki), ogljikovimi hidrati (riževi rezanci) in vlaknin (tipična tajska zelenjava – kalčki, mlada čebula in čili). Začimba, ki krasi jed, je koriander, postrežena pa je tudi z nekaj kapljicami limete ter posuta s sesekljanimi arašidi. Jed je zaradi svoje preprostosti največkrat postrežena kar na ulicah, kjer jo svežo pripravljajo v voku, na vročem ognju. Navadno jo obogatijo tudi z bananinimi cvetovi, česnom, šalotko in palmovim sladkorjem. 1
KOT ZANIMIVOST:
Rezanci naj bi prvotno izhajali iz Kitajske, na tajskih tleh pa so se ukoreninili med drugo svetovno vojno, ko je prebivalcem Tajske primanjkovali riža, zato so ga nadomestili s kitajskimi rezanci. Slednji so kmalu postali prva asociacija Tajske kuhinje. 1
1. https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/kultne-jedi-preprost-bozanski-pad-thai/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 754 kcal |
Energijska vrednost | 3167 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 31,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,0 g |
Ogljikovi hidrati | 76,2 g |
Sladkorji | 1,7 g |
Beljakovine | 39,9 g |
Prehranske vlaknine | 6,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, soja, arašidi, sledi zelene