Pečenica, kisla repa, matevž
Klobasa za pečenje in cvrenje, narejena iz grobo zmlete svinjine, kruha, mleka, soli, popra, peteršilja in limonine lupinice. Pred pečenjem jo najprej obarijo. V pečenicah je lahko največ do 30 % masti. Danes delajo pečenico z različnimi sestavinami, najpogosteje z svinjskim ali govejim mesom. Pustijo jih nekaj časa stati, da oddajo čim več vode, nato sledi prekajevanje v hladnem dimu in sušenje na zraku.
Repa je v Sloveniji priljubljena povrtnina. V pozimi se jo najpogosteje uživa kislo kot prilogo različnim mesnim jedem ali kot sestavino v enolončnicah. Kisla repa nastane z mlečno kislinsko fermentacijo. Ker vsebuje veliko vitamina C ter vitamine B1, B2, B3, minerale in vlaknine, je idealno živilo za krepitev odpornosti, zlasti v jesenskih in zimskih mesecih.
Matevž je dolenjska in belokranjska posebnost: pretlačen krompir s fižolom in ocvirki. Boljši je s suhim mesom. Posebej skuhajo namočen fižol, posebej olupljen krompir v kosih, nato skupaj pirirajo. Na masti ali zaseki prepražijo sesekljano čebulo in česen, s tem zabelijo matevža. Včasih zabelijo samo z ocvirki. Ponudijo zraven kisle repe ali zelja s klobaso.
KOT ZANIMIVOST:
Povojna posebnost je bila pečenica z gorčico in kruhom, prva oblika hitre hrane pri nas. Danes je priljubljena domača jed pečenica s kislim zeljem in ocvirki, z krompirjem ali ajdovimi žganci.
Njene sestavine pospešujejo prebavo in čistijo organizem, zato je uživanje še posebej koristno takrat, ko je bilo telo obremenjeno s težko prebavljivo hrano. Fermentirana živila so lahko izredno zdrava sestavina prehrane in zdravju nudijo več, kot bi se zdelo zgolj po seštevku vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki jih vsebujejo.
Matevž ali krompirjev mož je slovenska narodna, jesenska in zimska jed.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 590 g |
Energijska vrednost | 1223 kcal |
Energijska vrednost | 5135 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 62,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 27,4 g |
Ogljikovi hidrati | 80,1 g |
Sladkorji | 13,5 g |
Beljakovine | 68,7 g |
Prehranske vlaknine | 14,1 g |
Informacije o alergenih
KISLA REPA (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in listne zelene)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.